Udgiver: Gert Posselt (2020)   Tekst og udgave
forrige næste

Nürnbergerstrasse 36. Berlin. W.

28.7.1907.

Min kære Nini.

Mange Tak for dit Brev. Ja, jeg skal saa nu idag, hvor det er Søndag, fortælle dig lidt mere om vor indre Menage her i vor midlertidige Bolig. Jeg har en »Fräulein«, som besørger det Hele. Hun sover her ogsaa. Hun er meget net, meget proper og meget sparsommelig. Hun fører Huset for c: 35 Reichsmark ugenlig (ↄ: 32 Kroner). For det faar vi

Morgenmad Kl. 8: to Æg, Smør, Brød, Kaffe.

Frokost Kl. 12½ (idag) Spinat med Æg. Schnitzel. Kogte Abrikoser.

Middag Kl. 6 3/4. (idag) Skinke. Kalvesteg med Kartofler. Kogte Kirsebær. Smør. Ost.

Øl faar vi af disse Husholdningspenge. Vin drikker vi ikke... Saa du vil sé, at Huset gaar nogenlunde som hjemme, med de Ændringer, som Stedet gør nødvendige.

Jeg har nu lejet en Lejlighed i »Fasanenstrasse«. Det er i et Gartenhaus ↄ: et Slags Mellembygning, men med Udsigt til virkelige Haver. Der er elektrisk Lys og Centralvarme og en dejlig lukket Balkon, et Slags Loggia. Lejligheden er omtrent som i »Maries« Allée, men der er meget højere til Loftet ‒ meget fornemt ser det ud... Naa, fornemt bliver det nu ikke. Ti jeg maa jo tage de billigst mulige Møbler: nogle Kurvemøbler i Dagligstuen og Fyrretræs »Bondemøbler« i Spisestuen.... Ellers gaar Dagen i et Arbejde, der ikke stanser. Ud gaar jeg kun for at spadsere. Dog har jeg været to Gange i »Zoologisk Have«, som er lige herved. Den Dyre-Rigdom gør du dig intet Begreb om. Det er plat vidunderligt. Der kunde man vandre rundt i Maaneder. Naar du kommer herned, skal jeg give dig et Kort. Det er lige herved.... Den nye Lejlighed ligger to Minutter fra Hohenzollernplatz, en af de pragtfuldeste Pladser i Berlin, med Springvand og mægtige Blomsteranlæg..... Lejligheden koster med Centralvarme, varmt Vand i Køkkenet o:s:v: ‒ 1350 Kroner om Aaret. Planen følger.

Tusind Hilsener. Vejret er koldt og regnfuldt. Hils Fru Bauditz og den unge Bauditz. Selv om han ogsaa ser hurtigt, tror jeg dog, at denne By vilde tage ham nogle Maaneder.

Din

Herman.