In nomine sancte et indiuidue trinitatis. Ego Fridericus diuina fauente clemencia Romanorum rex semper augustus et rex Sicilie.
Quoniam omnis gloria maiestatis auguste ad augendam uniuersalis ecclesie pacem modis omnibus elaborare tenetur. idcirco nobis diuina largiente clemencia ad paternum atque Romanum imperium ascendentibus primum et potissimum consilium fuit/ cum uicinis pacem formare regibus/ ut sponsa Christi ecclesia pro cuius defensione gladio utimur/ ipsorum cooperacione in diebus nostris tranquilla semper pace letetur. Huius rei gracia cum dilecto nobis domino W. Danorum rege christianissimo perpetuas et inuiolabiles firmauimus amicicias/ eique de consilio et consensu principum Romani imperii pro pace sui regni custodienda/ et hostibus nostri imperii cohercendis/ omnes terminos ultra Eldanam et Albiam Romano attinentes imperio/ quos rex Kanutus multis prouocatus iniuriis cum fratre suo iamdicto .W. armis optinuit et possedit. et quicquid in Sclauia rex Kanutus comparatum paterno suoque labore tenuit regno ipsius addidimus/ factumque presentis priuilegii nostri auctoritate/ et sigillorum principalium impressione confirmauimus. Nullus ergo successorum nostrorum uel principum Romani imperii super predictis eo quod aliquando imperio subiecti fuerint; memoratum dominum .W. regem dilectissimum/ armis uel querimoniis inquietet/ quia non solum in istis sed eciam in omni causa et necessitate contra omnem personam salua sedis apostolice reuerencia sic ei semper adesse statuimus/ sicut eum nobis et nostris negociis affuturum non dubitamus. Huius rei testes sunt. Sifridus Maguntinus archiepiscopus et sedis apostolice legatus Theodericus Treuerensis archiepiscopus. Amedeus Bisuntinus archiepiscopus/ Conradus Metensis et Spirensis episcopus et imperialis aule cancellarius. Otto Wirzburgensis episcopus. Othacarus rex Bohemie. Ludwicus dux Bawarie. Lupoldus dux Austrie. Theodericus marchio Missinensis/ et orientalis marchio; Theobaldus dux Lotharingie. O. dux de Meran/ Albertus comes de Eberstein.
Signum domini Friderici secundi Romanorum regis illustrissimi et regis Sicilie. (Locus monogrammi).
Datum apud Mecios anno dominice incarnacionis mo. cco. xiiiio. indictione secunda/ per manus domini Conradi Metensis et Spirensis episcopi imperialis aule cancellarii.
3 Sicilie] Sicirie a.
10 W. (= Waldemaro)] således a, Waldemaro 67.
11 firmauimus] således a, firmamus b1.
14 W. (= Waldemaro)] rege tilføjer a.
20 W. = Waldemarum.
24 Maguntinus] Magunt med forkortelsesstreg b1, Maguntinus a, der også i det følgende har fuldstændigere navneformer end bl.
27 Othacarus] Othecarus a.
— Bohemie] Boemie a.
— Ludwicus] Lodwicus a.
28 Theodericus] Thedericus a.
— Theobaldus] Thebaldus a.
29 O. (= Otto)] Otto a.
— comes] således a, mangler b1.
— Eberstein] Ebirstein a.
1-2 Signum indtil Sicilie] hele signumsformlen er sprunget over, og monogrammet har derfor fejlagtigt fået plads efter datumsformlen a.
3-4 indictione secunda] mangler a.
4 manus] således a, manum b1.
5 cancellarii] derefter monogrammet a.
I den hellige og udelelige treenigheds navn. Jeg Frederik, ved Guds nådige befordring Romernes konge, til alle tider rigets forøger og konge af Sicilien.
Eftersom majestæten i al sin ophøjethed og glans har pligt til på alle måder at virke for større tryghed for hele kirken, har det derfor på vor vej mod vort fædrene romerske kejserrige ved Guds rige nåde været vor første og vigtigste plan at slutte fred med vore nabokonger, for at kirken — Kristi brud — til hvis forsvar vi drager sværdet, ved deres bistand uafbrudt kan fryde sig ved ro og fred i vor tid. Af denne grund har vi sluttet evigt og ubrødeligt venskab med vor kære hr. Valdemar, de Danskes meget kristne konge og, for at han kan værne om freden for sit rige og tugte vort kejserriges fjender, med råd og samtykke fra det romerske kejserriges fyrster tillagt ham og hans rige alle områder, der hører til det romerske kejserrige hinsides Elde og Elben, som kong Knud, udfordret af megen uret, sammen med sin allerede nævnte broder Valdemar har erhvervet med våbenmagt og haft i sin besiddelse tillige med alt, hvad kong Knud ved sin faders og sin egen møje har erhvervet og haft i Venden, og dette har vi stadfæstet ved dette vort privilegiums myndighed og de påtrykte fyrstelige segl. Ingen af vore efterfølgere eller det romerske kejserriges fyrster må altså forurolige vor førnævnte meget kære herre kong Valdemar med våben eller besværinger angående førnævnte områder, fordi de engang har været undergivet kejserriget, da vi ikke alene i dette, men også i enhver anden sag, hvor der er behov for det, har besluttet altid at stå ham bi mod enhver anden, dog med forbehold af ærbødigheden for det apostoliske sæde, så sandt som vi ikke tvivler på, at han vil stå os bi i vore sager. Vidner herom er: Sifridus, ærkebiskop af Mainz og det apostoliske sædes legat, Theodericus, ærkebiskop af Trier, Amedeus, ærkebiskop af Besançon, Conradus, biskop af Metz og Speier og kansler ved det kejserlige hof, Otto, biskop af Würzburg, Ottokar, konge af Bøhmen, Ludwig, hertug af Bajern, Leopold, hertug af Østrig, Dietrich, markgreve af Meissen og Østmarken, Theobald, hertug af Lothringen, Otto, hertug af Meran, Albrecht, greve af Eberstein.
Hr. Frederik den Anden, Romernes vidtberømte konge og Siciliens konges mærke. (Monogrammets plads).
Givet i Metz år 1214 for Herrens menneskevorden i den anden indiktion ved hr. Conradus' hånd, biskop af Metz og Speier, kansler ved det kejserlige hof.
Frederik II.s diplom er dateret med indiktion, inkarnationsår og udstedelsessted: Datum apud Mecios anno dominice incarnacionis mo.cco.xiiiio. indictione secunda. Efter disse oplysninger er det givet i Metz i inkarnationsåret 1214, altså i tiden 1214 25. marts—1215 24. marts. Indiktionstallet 2 begrænser dette tidsrum til 25. marts—24, september 1214. Tallet skifter nemlig på sidstnævnte dag fra 2 til 3 efter den praxis, som i det hele råder i det tyske rigskancelli i disse år. Hvad der herved oplyses, stemmer overens med visse andre forhold. Hertugen af Bajern, der opføres blandt vidnerne, har endnu ikke fået tillagt titlen Rhinpfalzgreve, der formentlig tilkom ham senest fra oktober 1214 (Böhmer-Ficker-Winkelmann V:1 nr. 748a, 749). Endvidere nævnes et antal af de rigsfyrster, der optræder som vidner, i dokumenter fra rigsmøder, som antages afholdt i sommeren 1214. Indtil dette punkt taler de kendsgerninger, der kan skaffes til veje andetstedsfra, ganske tydeligt for at henlægge det kongelige afståelsesbrev til midten af året 1214. Men det er på ingen måde muligt så enkelt og let at indsætte dokumentet i en modsigelsesfri sammenhæng. Afgørende er herved, at kong Frederik II først når til Metz sent på året og ikke kan påvises dær før sidst i december måned. Og hans rejserute kan ikke godt indbefatte endnu et møde i Metz, henlagt for exempel til sommeren dette år.
Der er gjort forskellige forsøg på at udjævne og forklare disse markante uoverensstemmelser mellem udstedelsesstedet på den ene side, vidneliste og den formentlige udstedelsestid på den anden. Ifølge Huillard-Bréholles er anno dominice incarnacionis en fejl for anno natiuitatis (med 24. december som den sidste dag i året). Endvidere antages indiktionen at være beregnet efter pavelig sædvane. Den skiftede da 25. december (eller eventuelt 31.) og vilde således tillade en datering til december, der harmonerer med vor viden om kongens itinerar. En anden løsning er foreslået af Julius Ficker. Han mener, at det næppe er tænkeligt, at den pavelige indiktionsberegning er lagt til grund, eftersom den var fremmed for det tyske såvel som for det sicilianske kancelli. Efter hans opfattelse er diplomet blevet til, før indiktionen ændredes 24. september. Uoverensstemmelsen bliver da forklaret på følgende måde: både de politiske forhandlinger, der er gået forud, og selve affattelsen af texten har fundet sted tidligere på året. Ficker peger på et hof, der antagelig afholdtes i Egeri juni 1214, og hvor en del af de i dokumentet nævnte rigsfyrster var til stede ligesom også den tidligere hersker i Holsten, grev Adolf af Schauenburg, for hvem sagen havde ganske særlig betydning (ib. nr. 732, 734-5). Afståelsen af de nordlige provinser til Danmark er, mener Ficker, aftalt ved denne lejlighed. Senere er dokumentet sat op som koncept, hvilket, stadig efter Ficker, er sket i august måned. Vidneliste, inkarnationsår og indiktion er føjet ind allerede da, mens der lodes plads åben for udstedelsesstedet. Derfor viser vidnerækken, den bajerske hertugs titulatur og indiktionstallet tilbage til september eller tiden før, og disse ting er ikke blevet forandret, da diplomet omsider blev skrevet rent og udfærdiget ved hoffet i Metz i december, idet dog et og andet navn forinden var sat til i opregningen af vidnerne.
Ved den endelige datering må man fastholde udstedelsesstedet og rejseruten som det afgørende. Frederik II er 1 Hagenau 5.—6. december 1214 (ib. nr. 769-70). Måske er han nået til Metz til 20. december (ib. nr. *772). Først 29. er det dog helt sikkert, at han har været til stede i byen (ib. nr. 774). Men allerede 3. januar 1215 er han i Trier, og senere i januar opholder han sig endnu længere borte fra Metz (ib. nr. 775 ff.). Diplomet må altså være endeligt udfærdiget i den sidste del af december 1214 eller allersenest 1.—2. janur 1215. Meget taler således for at henlægge udstedelsen til nytårstid 1214. Begge de ovenfor refererede opfattelser munder da også ud omtrent i denne konklusion, forsåvidt som de standser ved december måned som udstedelsestiden. Og det er i denne forbindelse det vigtigste, hvad enten man så vil tolke inkarnationsår og indiktion, som Huillard-Bréholles gør det, og altså betragter 24. december som terminus ante quem. Eller opretholder den gængse tolkning af begge dele og så drager konsekvenserne med Ficker og slutter, at dokumentet er blevet til i to tempi, således at man kan skalle det sidste lag af og nå tilbage til en oprindeligere udformning. En helt tredie mulighed er imidlertid den, at indiktionstallet — som først og fremmest rejser vanskeligheder — er skrevet galt i originalen eller er forvansket i de afskrifter, der nu udgør vort eneste textgrundlag. secunda kan stå for IIa, og dette ganske simpelt være fejl for IIIa, svarende til lignende unøjagtigheder og fejltagelser i andre diplomer (jf. Grotefend, Zeitrechnung des deutschen Mittelalters, I 94). Tager man denne mulighed i betragtning, bortfalder en væsentlig støtte for Fickers konceptteori, da de andre argumenter, han fører i marken, ikke vejer synderligt til.