DatoStedNr.Regest
1218. 12. aprilLateranet126Pave Honorius III fornyer pave Innocens III.s bandlysning af den tidligere Slesvigbiskop Valdemars verdslige tilhængere og hans interdikt over de steder, hvor denne opholder sig.
1218. 12. aprilLateranet127Pave Honorius III forbyder under hensyn til den skade, som den tidligere biskop Valdemar af Slesvig har forvoldt kirken i Bremen, at nogen bremensisk ærkebiskop bortforlener kirkens tiender, grevskaber og fogedier.
1218. 12. aprilLateranet128Pave Honorius III bemyndiger biskoppen af Osnabrück til sammen med andre at inddrage alt det af Bremerkirkens gods, som den tidligere biskop Valdemar af Slesvig har bortforlenet, pantsat og afhændet.
1218. 12. aprilLateranet129Pave Honorius III tilstår provsten i Bremen under hensyn til den skade, som den tidligere Slesvigbiskop Valdemar og hans tilhængere har forvoldt provstiet, som hidtil at beholde to kirker.
1218. 12. aprilLateranet130Pave Honorius III tillader kapitlet i Bremen under hensyn til den skade, som den tidligere biskop Valdemar af Slesvig har forvoldt kirken, i to år at anvende indtægterne af to præbender til istandsættelser m.m.
1218. 12. aprilLateranet131Pave Honorius III tillader dekanen i Bremen fortsat at sidde inde med to præbender under hensyn til de langvarige fjendtligheder, som har udspillet sig omkring kirken i Bremen, og som stadig truer denne.
1218. 2. majRom132Pave Honorius III svarer kapitlet i Bremen på en forespørgsel, at præsteklædninger og altre, som er benyttet og betjent af afsatte præster i skismatikeren, den tidligere Slesvigbiskop Valdemars tid, ikke behøver at blive velsignet eller indviet påny. Ej heller skal de legemer, som skismatikerne har begravet, atter graves op.
1218. 2. maj132MPave Honorius III.s bulle til kapitlet i Bremen vedrørende den tidligere biskop Valdemar af Slesvig, er en dubletudfærdigelse til nr. 127 af 1218 12. april, se denne.
1218. 6. majRom133Pave Honorius III befaler ærkebiskop Anders Sunesen af Lund og hans lydbiskopper at forbyde, ut børn, der er avlet af præster og gejstlige efter Laterankonciliet, tager arv efter deres fædre.
1218. 6. majRom134Pave Honorius III meddeler ærkebiskop Anders Sunesen af Lund på dennes forespørgsel, at han kan holde bortløbne munke i strengt fængsel, indtil de forbedrer sig.
1218. 6. majLateranet135Pave Honorius III befaler ærkebiskopperne og biskopperne i en række kirkeprovinser, heriblandt Lunds, at sørge for, at menigheden mindst een gang om året giver almisser til biskop Christianus af Preussens missionsarbejde.
1218. 7. majRom136Pave Honorius III stadfæster Tommerup klosters friheder og immuniteter, tilstået det af de danske konger, og de tiender og kirker og andet gods, som er overdraget det af ærkebiskop Anders Sunesen af Lund og hans forgængere.
1218. 15. majRom137Pave Honorius III tillader ærkebiskop Anders Sunesen af Lund at sørge for, at de kirker, der er for fattige til at underholde en evig vikar, betjenes som før det almindelige koncilium (i 1215).
1218. 16. majRom138Pave Honorius III tager augustinerklostret Skt. Thomas (1 Æbelholt) i sin beskyttelse og stadfæster dets rettigheder og besiddelser, heriblandt Æbelholt, Eskilsø, en række kirker og kirketiender samt Roskildebispens andel i offergaverne til klostret. Paven giver brødrene i Skt. Thomas' kloster tiendefrihed af nybrud, som de dyrker selv, samt af afkommet af deres dyr. Han forbyder dem at forlade klostret, med mindre de ønsker at gå over til en strengere orden, giver dem ret til at udvælge gejstlige til de sognekirker, de sidder inde med, med pligt til at præsentere dem for stiftets biskop, tilstår dem ret til at foretage begravelser, andre kirkers ret uforkrænket, og bevilger dem frit abbedvalg. Paven indskærper, at klostret ligger under (Roskilde)bispens jurisdiktion.
1218. 16. majRom139Pave Honorius III befaler alle de korsfarere fra en række lande, heriblandt Danmark, der ønsker at komme biskop Christianus af Preussen til hjælp, at de skal virke til gunst for denne og ikke må søge at skaffe sig selv fordele i Preussen.
1218. 28. majRom140Pave Honorius III indskærper ærkebiskop Anders Sunesen af Lund og hans lydbiskopper, at de ikke må tillade gejstlige at føre negativt bevis for kirkens domstol, såfremt beskyldningerne imod dem kan godtgøres på positiv måde, samt kun at lade uberygtede mænd deltage i renselsesed.
1218. 28. majRom141Pave Honorius III befaler ærkebiskop Anders Sunesen af Lund og biskop Peder Jakobsen af Roskilde sammen med abbeden af Herrisvad at indsamle vidnesbyrd om abbed Vilhelms levned og mirakler, for at paven bedre kan overveje ærkebiskoppens anmodning om, at Vilhelm bliver kanoniseret.
1218. 15. juniRom142Pave Honorius III opfordrer ærkebiskop Anders Sunesen af Lund og hans lydbiskopper til at støtte biskop Christianus af Preussens missonsarbejde, særlig hans bestræbelser for at få løskøbt og opdraget de pigebørn, der ellers vilde være blevet dræbt af de hedenske Preussere, og for at få oprettet skoler for drengene.
1218. 18. juni142MHertug Kasimir II af Pommern for Eldena kloster, Reg. Danica nr. *161. se Dipl. Danicum I:4 nr. 153 af [1208-1215] 18. juni.
1218. septemberS.-Germain-en-Laie143Kong Filip August af Frankrig forpligter sig over for sin hustru, dronning Ingeborg, til at give 10.000 parisiske pund til bod for hendes sjæl, når hun er afgået ved døden, samt en årlig renteindtægt på 100 pund til 5 kapellaner, der skal holde messe for hendes sjæl. Til gengæld giver Ingeborg afkald på alle krav på kongen, også med hensyn til den medgift, hun indbragte.
1218. septemberPontoise144Dronning Ingeborg af Frankrigs testamente, hvorved hun bestemmer over de 10.000 pund, som hendes mand, kong Filip August, har skænket hende for hendes sjæls frelse, og over de indtægter, der skal gå til 5 kapellaners celebrering for hendes sjæl. For 5.000 pund skal der oprettes et nyt abbedi af viktorinerordenen, og det skal også have de nævnte indtægter. 600 pund skal gå til undsætning for Det hellige Land, at dele mellem tempelherrer og johanniter, samt 400 pund til hjælp mod Albigenserne. 1.000 pund skal fordeles i Ingeborgs husstand efter trang og i henhold til de tjenester, hver enkelt har ydet dronningen. For 3.000 pund skal der sikres en årtid for Ingeborg i S.-Denis, i Nôtre Dame i Chartres og i Nôtre Dame i Paris. Restbeløbet skal gå til dækning af gæld og til yderligere uddelinger.
1218. 9. oktoberLateranet145Pave Honorius III giver kong Valdemar II Sejr tilladelse til at lægge alt det land, han erobrer fra hedningene, under sit rige og dets kirker.
1218146Ærkebiskop Gerhard I af Bremen slutter en gensidig bistandspagt med kong Valdemar II Sejr, hvorefter ærkebispen og hans ministerialer på egen bekostning skal yde hjælp i alle anliggender, som angår den danske konges tarv og ære, og imod alle fjender, som fortrædiger kongen med urette.
1218147Kong Valdemar II Sejr overgiver Hamborg by til grev Albert af Holsten og Orlamynde mod, at greven giver 50 lødige mark til riget og følger kongen på krigstogt.
1218Pöl148Fyrst Henrik Burwin I af Mecklenburg stadfæster cistercienserklostret Doberans besiddelser... 'Givet i Pöl år 1218 for Herrens menneskevorden, i den sjette indiktion, i pave Honorius' tid, medens Valdemar regerede'.