a1:
a:
Significant imperatori Pisani excessus Ytalicorum et contra plurimos inuehuntur. Unde supplicant ut uenire non tardet.
Respondet imperator Pisanis et dicit quod subiugato rege Dacie ueniet.
b:
De sinceritate fidelitatis quam erga nos et Romanum imperium omni tempore habuistis prudentiam uestram dignis laudibus commendamus uobis tamquam dilectis fidelibus intimantes quod subiugato rege N. in Ytaliam ueniemus ubi secundum consilium uestrum in quoslibet excedentes duximus iudicandum.
1. Afskrift i München.
Pisanerne meddeler kejseren italienernes forseelser, og de går løs på de fleste. Af den grund bønfalder de om, at han ikke tøver med at komme.
Kejseren svarer pisanerne og siger, at han vil komme, efter at kongen af Danmark er underkuet.
2. Afskrift i Wien.
Ud fra den oprigtighed i troskab, som I til enhver tid har haft til os og det romerske kejserrige, betror vi Eder, vise herrer, med værdig lovprisning, idet vi underretter Eder så at sige som elskede sønner om, at vi, efter at kong N. er underkuet, vil komme til Italien, hvor vi i overensstem melse med Eders råd har regnet med at skulle fælde dom mod alle, der forser sig.
Den nedenfor trykte foregivne brevveksling mellem Pisa og den tyske konge-kejser er optaget i Buoncompagnis arbejde, af ham selv benævnt boncompagnus efter sit navn, en lærebog i affattelse af breve, forsynet med kommentarer og til belysning af de enkelte typer breve undertiden forsynet med direkte citater af brevmønstre, cf. om genren Kult. leks. III 70 ff. dictamen. Hans bog blev forelæst ved og godkendt af universitetet i Bologna 1215 26. april, cf. Rockinger I p. 119. I kommentaren i § 5, trykt af Winkelmann. Philipp v. Schwaben I 563, knytter Buoncompagni pisanernes henvendelse sammen med begivenhederne efter kejser Henrik (VII)'s død, d.v.s. efter 1197. Henvendelsen er da sket til Filip af Svaben, der netop stod før sin kroning til kejser, men ikke nåede det, idet han forinden myrdedes 1208 21. juni, Winkelmann, Philipp I 464. Det foregivne kejsersvar, der tillige kendes i en lidt udførligere, men anonymiseret form fra b, er i så fald blevet til i Italien, inden efterretningen om drabet er nået frem, d.v.s. senest i begyndelsen af 25 juli. Derimod er det mindre sandsynligt, at man kunne have tænkt på Filips efterfølger Otto IV, der kronedes til kejser 1209 4. oktober, da han fandt støtte hos kong Valdemar II Sejr, cf. Annales Danici 96.