Tekst og udgave
forrige næste

Wi Svend af guds naade og miskundhed, biskop udi Aarhuus, ønsker alle troe Christne, som dette nærværendes brev forekommendes vorder, ævig salighed i herren. ♦ Eftersom guds apostel siger vi alle skal komme for guds domstoel at staae, og hver skal opbære og faae, eftersom hand haver handlet og skikket sig i legemet, hvad heller det haver været got eller ondt, da er det tilbørligt, at vi den yderste høstens dag ihukommer tilforn med gode gierninger, derpaa en stadig troe og haab havendes, at saadanne ting saae her paa jorden, at wi dem af herrens godhed, med mangfoldige frugt kunde indsanke igien og høste i himmeriges rige; fordi saa, hvo som saaer sparsommeligen, hand skal og høste sparsommeligen, og hvo der saar rundelig i guds benedidelse, hand skal i samme benedidelse høste det ævige liv. ♦ Her af kommer det, at skaffe christne folk gud behagelige, alle som hiertelig angrer deres synder og skrifter dennem, og vil udreche deres haand til hielp og bistand til Løngbye kirke, hvilken udi sin egen indkomst er saa ringe, at hun ikke af sin egen rente og formue kand ved magt holdes – eller de, som samme kirkegaard for gudeligheds øvelse vil omkring gaae, sig paa gud allermægtigste og hands hellige apostle st. Peders og st. Povels autoritet og myndighed forladendes, dennem naadeligen udi herren under vi og efterlader vi 40 dages aflad med visse poenitentze dennem forholdt og tilsagt. ♦ Datum under vor indsegl anno domino 1333 paa s. Tiburti og Valeriani martyris dag.

Vi Svend af Guds nåde og miskundhed biskop i Århus, ønsker alle tro kristne, som får dette brev forelagt, evig salighed i herren.

Eftersom Guds apostel siger, at vi alle skal komme til at stå for Guds domstol, og enhver skal modtage og få, efter som han har handlet og skikket sig i legemet, hvad enten det har været godt eller ondt, da det er tilbørligt, at vi forud ihukommer den yderste høstens dag med gode gerninger, idet vi har stadig tro på og håb om at så sådant her på jorden, at vi af herrens godhed kan indsanke dem igen med mangfoldig frugt og høste i himmeriges rige, fordi det er således, at den som sår sparsommeligt, han skal også høste sparsommeligt, og den som sår rundeligt i Guds velsignelse, han skal i samme velsignelse høste det evige liv. Derfor kommer det an på at skaffe Gud velbehagelige kristne folk, som alle af hjertet angrer deres synder og skrifter dem og vil række deres hånd til hjælp og bistand til Lyngby kirke, som med hensyn til sin egen indkomst er så ringe stillet, at den ikke af sin egen rente og formue kan vedligeholdes, eller de, som Gudfrygtigt vil besøge samme kirkegård; idet vi forlader os på Gud den almægtige og hans hellige apostle St. Peters og Paulus' autoritet og myndighed, under og eftergiver vi dem nådigt med herren 40 dages aflad, som med bestemt bod er blevet dem pålagt og tilsagt. Givet under vort segl i det herrens år 1333 på martyrerne St. Tiburtus' og Valerians dag.